RUTES PATRIMONIALS

redaccio
Added by 13/08/2018

La casa gran va ser el punt de trobada per a tots aquells que volien participar de la tradicional ruta patrimonial d’estiu. Esta cita amb la historia i el patrimoni de La Pobla sempre desperta expectació entre el veïnat, ja que és una manera de conéixer de primera mà i amb explicació de guies els racons amb més historia del municipi.
La ruta d’enguany seguia un camí circular, que partint de la porta de la casa gran, tornava a finalitzar a les portes del museu etnològic, havent passat pel carrer Bisbe Cervera i l’església de sant Jaume i la cisterna, entre altres llocs.

Estes rutes cada any renoven el format per tal de fer la visita atractiva i diferent. Si fa dos anys va ser una visita amenitzada per Pep Gimeno «Botifarra» i l’any passat per diferents guies especialitzats, enguany la música del tabal i la dolçaina, juntament amb les veus de les cantaors que van formar una rondalla que en cada una de les parades de la comitiva, i posteriorment a l’explicació del guia, cantaven al voltant de la vida i els espais més significatius del municipi.

Un recorregut de quasi dos hores en pels espais on els primitius habitants de La Pobla començaren a viure, començant ja fa molts segles la nostra historia com a poble. El recorregut va donar inici a la Casa Gran per a poc visitar els llocs on es trobaven els portals de la muralla que rodejava La Pobla. La possible existència d’una caserna militar del carrer Sant Antoni també va ser motiu d’explicació per part del guia, com també l’antic Carrer Sant Onofre i el convent que allí va existir. L’arquitectura modernista del carrer Bisbe Cervera va ser analitzada, abans d’arribar al lloc a os troben baix terra un refugi antiaeri de la guerra civil i la cisterna d’època medieval, en la qual s’ha intervingut fa poques setmanes. La ruta va finalitzar dins de l’església de Sant Jaume una vegada allí dins les diferents explicacions anaren encaminades a explicar les diferents èpoques, ampliacions i estils constructius que ha patit la més antiga de les esglésies del poble. Última parada per a poder admirar, dins de la sagristia, el Sant Jaume pelegrí, de Joan Reixach, i la imatge amb doble cara de Jesús en la passió i la dolorosa.

Vesprada que barrejava Cultura i patrimoni de La Pobla amb música arrelada a la cultura valenciana, com és el tabal, la dolçaina i les albaes. Format diferent per a una ruta coneguda.

I en finalitzar la ruta tots a sopar al pati de la casa gran, un pati que es va quedar xicotet i es va habilitar taules al carrer per a donar cabuda a tots els assistents. El remat a la nit el va ficar el concert de Jonathan Penalba. El jove cantautor de l’Alcudia va actuar per a presentar el seu últim treball «De soca-rel» amb el qual va amenitzar la nit amb música tradicional de la nostra terra.

Simple Share Buttons