PROCESSÓ CIVICA
El 9 d’octubre es va viure d’una manera molt intensa amb la processó cívica, que començava des del carrer Poeta Llorente fins a la porta de l’ajuntament. La reial Senyera obria la llarga comitiva que desfilava pel carrer. Autoritats, col·lectius fallers i gran part del teixit associatiu del poble, marxaren amb tota la representació medieval i la música acompanyant, fent d’esta processó un acte multitudinari.
La corporació musical iniciava la marxa i era la reial senyera la que obria la processó al capdavant, juntament amb els seus portadors i els regidors de l’Ajuntament. La música del tabal i la dolçaina els seguia de ben a prop. I les regines majors i la clavariessa així com les festeres de la Verge del Rosari. A ritme de la música tradicional valenciana, anaven desfilant; Alexandra Pitarch i Estela Saiz, com a falleres majors de La Pobla, les seues corts d’honor, els delegats de Junta local i els representants de totes les comissions falleres formaren l’ampla representació del col·lectiu faller que va assistir a l’acte. Tampoc faltaren i per a tancar representants de les diverses associacions de la Pobla.
Al darrere, una comitiva de la cort del rei en Jaume I i la reina na Violant d’Hongria també desfilaren pels carrers de La Pobla.
Un acte molt especial que enorgullia tant als que hi participaven a la desfilada, com els que ocupaven el carrer per a no perdre-se-la. I els que també ho van sentir molt a prop, van ser els quatre escollits per a portejar la Senyera.
A poc a poc, van anar arribant al punt central de trobada, la gran plaça d’armes. On es van anar col·locant tots els participants i visitants per a estar en bon lloc i poder escoltar la lectura de la carta Pobla que va fer l’herald, i que va finalitzar entregant-li-la a En Jaume I.
Seguidament del manifest institucional que commemora la festa del 9 d’Octubre.
Amb estes lectures finalitzava la processó cívica, l’acte central de les festes del 9 d’octubre.