JORNADES HISTÒRIA LOCAL

redaccio
Added by 12/05/2017

La Casa Gran de la Pobla es tornava a convertir en el marc perfecte que va acollir, el passat cap de setmana, les Jornades d’Història Local. Un cicle que arriba a la seua novena edició i que, enguany, tenia com a nexe comú de les xarrades la Guerra Civil, la II República i el període de dictadura franquista.

Així, divendres passat, l’Alcalde de la Pobla, Josep Vicent Garcia, i la regidora de Cultura, Beatriu Palmero, van estar els encarregats d’obrir el cicle de vuit conferències amb què aportar una mica de llum a un període marcat per l’obscurantisme i la desmemòria.

Després de la inauguració, començaren les conferències. La primera va versar sobre art i, concretament, Ester Alba va apropar als assistents la funció social de l’art al període de la República.

Continuaren parlant de patrimoni civil i de les construccions que es conserven al poble veí de Llíria i que, a més, poden suposar una línia d’investigació comuna entre els dos pobles. A més, el Director del Museu Arqueològic Municipal de Llíria, Vicent Escrivà, va apuntar com s’estan realitzant les tasques de conservació i recuperació d’este patrimoni.

La Guerra Civil i la repressió franquista a la Pobla va estar el tema de què va parlar l’historiador local Josep Jorge, qui, a més, aprofità l’ocasió per a parlar d’una investigació que està portant a terme des de l’any 2009.

Tancava la primera jornada la conferència de l’investigador Vicent Gómez, que va parlar del líder del republicanisme local a les eleccions municipals del 1931, Vicent Gómez Corell.

Dissabte va continuar esta edició de Jornades d’Història Local i ho feia amb la xarrada del Director del Museu Municipal de Montcada, qui va explicar la intervenció arqueològica que s’ha realitzat sobre el patrimoni de la Guerra Civil a Bétera.

Després, es tornava a la Pobla de la mà del filòleg Joan Domínguez, qui va parlar dels noms dels carrers de la Pobla al llarg de l’època franquista.

La terra, la mobilització i l’educació van estar les tres vessants que l’historiador, Sergio Valero, va exposar als assistents.

I finalitzant el cicle, el patrimoni rural es va emportar tot el protagonisme a l’última de les conferències, uns edificis que s’estan oblidant però que tenen a la Casa Gran un referent on mirar-se.

Dos dies molt complets on la Casa Gran s’ha emplenat per rebre huit conferències en què la Pobla i la memòria han estat els protagonistes.

Simple Share Buttons