LA CASA GRAN ACULL LA VI EDICIÓ DE LES JORNADES D'HISTÒRIA

redaccio
Added by 15/05/2014

La Casa Gran celebra sis anys i ho fa amb una nova edició de les Jornades Història. Una cita que ve repetint-se des de l’obertura del museu i que cada vegada té més participació de públic. La regidoria de patrimoni, impulsora de la iniciativa, s’encarregava de la inauguració de la jornada.

La primera sessió s’ha dedicat a la música. Fermín Pardo, el professor, historiador i escriptor. Expert en música folklòrica i literatura i cronista de Requena s’encarrega de recollir els cants tradicionals que s’han mantingut en la tradició oral, tant religiosos com civils. Entre estos cants ha volgut destacar la riquesa que acompanya a alguns com el rosari que encara perviu en la Pobla. Mostra d’este manteniment ha estat la resposta del públic que coneixia les cançons i que fins i tot s’havia preparat alguna per ensenyar. La Pobla manté vius i amb gran fidelitat moltes cançons i com a mostra ha posat les que s’han recollit al llibre de tradició oral de la biblioteca de patrimoni local. Són cançons que Fermin Pardo intenta recopilar tant escrites com cantades per que amb el pas dels anys no acaben oblidant-se. Seguint amb la música aplegava la segona de les ponències.

La Banda de la Pobla celebra 150 anys de la seua constitució i amb esta ponència s’ha volgut dedicar a fer un recorregut per la seua història. L’ha impartida una de les components de la Corporació, Joana Yusà. Ella és llicenciada en musicologia i en Història i Ciències de la Música. Joana ha fet un repàs des de la formació de la banda, per part de Joan Lazaro Blasco, fins a l’actualitat. Una banda volguda pel poble des del mateix moment que se constituí. Un segle i mig en la qual la corporació ha anat cresquet i superant cada obstacle que s’ha trobat.

Joana Yusà ha estat acompanyada per a esta conferència de Imma Esteve, membre de la banda i el president Sebastià Llopis. El director de la Banda, Javier Castellano, ha els ha entregat en nom de la corporació este ram de flors. La història de les nostres festes i tradicions ha iniciat el segon dia de jornades a la Pobla. Francesc Llop ha fet un anàlisi de l’origen dels costums que es transmeten durant generacions i que moltes vegades es confonen. Tradicions com la que fa que a la Pobla es dispare al pas de Sant Sebastià i que tot i que a la nostra localitat és únic en la manera de celebrar-ho, es una tradició compartida amb altres llocs.

Francesc Llop és antropòleg i president del Gremi de Campaners. Ha explicat curiositats sobre les nostres festes i també sobre construccions com el campanar de l’església de Sant Jaume, amb un ús religiós i civil. Una serie de curiositats que algunes d’elles podem trobar al llibre “Navegant entre paraules: el sentit de les festes i tradicions” que ha aprofitat per presentar.

Augusto Danvila va ser un personatge il·lustre del nostre municipi. Era el propietari del Mas de Tous i per la seua rellevància té un carrer dedicat al nostre municipi. Açò va ser el punt de partida per que una descendent, Francisca Vilata Danvila, començara una investigació sobre el personatge que ha presentat a la Casa Gran.

Francesc Fuster ha obert l’ultima de les sessions de les jornades d’història. Ho ha fet presentat un dels edificis més importants a nivell artístic que es troba en nostra comarca, la Cartoixa de Portaceli, un dels estudiosos que millor coneixen la seua el seu valor. Llicenciat en Història de l’Art, Francesc ha relatat la gran quantitat d’obres artístiques que arribà a tindre esta Cartoixa. Quadres, retaules, pintures que ara es troben disperses per diferents museus del món però que reflecteixen la rellevància que va tindre durant segles. La influència de la Cartoixa durant els segles de funcionament la feien propietària de part dels terrenys de la Pobla i fins i tot arribà a prestar diners a l’ajuntament. Francesc Fuster presentava així el segon llibre dedicat a este edifici “La Cartoxia de Portaceli: llegat artístic”

No Comments

No Comments Yet!

No Comments Yet!

But You can be first one to write one

Write a Comment

<

Simple Share Buttons