PASQUA A LA CASA GRAN
Amb les vacances de Pasqua arriba una altra tradició, els Tallers que des de la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de la Pobla s’organitzen per a estos dies, on recuperar les tradicions i fer gaudir als més menuts han estat alguns dels objectius principals.
Enguany han estat més de 150 xiquets d’entre 4 i 10 anys els que han volgut participar d’esta alternativa lúdica i educativa per aprofitar estos dies no lectius. Inclús, la bona acollida que ha rebut la iniciativa ha fet que s’haguera de doblar l’oferta de places i també dels espais en què es desenvolupa.
Així, al llarg d’estos quatre dies, el Museu Etnològic de la Casa Gran i les instal·lacions del CEIP EL Campés s’han emplenat de soroll, rialles i, sobretot, molta diversió.
Són quatre dies molt intensos per a ells, i és que les activitats no paren. Cada dia tenen un ampli programa per davant, i és que des d’este dimarts han començat amb el taller de mones amb ou decorat, contacontes tradicionals valencians i jocs de tota la vida, però també han realitzat un taller d’horta. A més, al llarg de la setmana, els participants podran fer milotxes i cistelles pasqüeres i finalitzaran amb una excursió als camps de regadiu del municipi.
Per als menuts, vindre a estos tallers és una forma més d’aprendre, i tant els que han volgut repetir l’experiència d’altres anys, com els que han decidit provar per primera vegada, tots coincideixen: és molt divertit i fan moltes coses diferents.
Totes les activitats estan pensades per a ells, però sempre hi ha algunes que agraden més. Al taller de l’horta els menuts estan descobrint d’on venen els cultius i també, amb les seues pròpies mans, han aprés com es planten. A més, han conegut la tasca de l’associació agroecològica l’Olivarda, que ha col·laborat en els tallers.
Però si hi ha una activitat típica d’estos dies i que ningú no es vol perdre, és la de fer la seua pròpia mona de Pasqua.
Ells tenen molt clar com cal fer-la i no tenen por en ficar-se mans a la massa per donar forma als seus dissenys.
Les formes que ixen són molt diverses, inclús alguns s’animen a fer animalets. Però el millor de tot ve quan, després de coure-les al forn, es reparteixen i es poden degustar.
Però les activitats no cessen i també hi ha programats jocs tradicionals com ‘el pollet anglés’ i podran gaudir dels contacontes típics d’estes dates, on ells són les princeses, fantasmes o reis. A més, els majors també es preparen per a representar el seu propi contacontes.
A més, tots els que estan participant en estos tallers han aportat 5 euros de donatiu per a l’associació l’Olivarda, i han estat ells mateixos els que han fet entrega del xec de 770 euros recollits amb la seua aportació als representants. Uns diners que van a permetre que esta associació continue treballant amb els més menuts.
Una agenda d’activitats que no para en esta iniciativa gratuïta per a les famílies, ja que està subvencionada per l’Ajuntament.