PUJÀ DE SANT SEBASTIÀ A L’ERMITA
Apleguen les festes patronals. Les campanes anuncien l’inici de la festa i a muscles dels quintos Sant Sebastià ix de l’església per començar la pujà cap a l’ermita. Un inici de festes que ve acompanyat d’un dels sons que fan que esta festa siga única. Són els dispars d’escopeta en honor al patró quan passa per davant de les cases.
El recorregut del Sant ve precedit un any més per l’enramada de murta. Un preparatiu per engalanar els carrers per on passa el patró. També este any comptava amb les trompetes i tambors de la base de Maries que són els encarregats de posar la música militar al pas del patró.
Porten ja tres anys acompanyat estes festes. Música que també posen el grup de dolçainers i tabalers que des de fa ja uns anys s’han sumat a totes les festes de la localitat.
També les autoritats polítiques, que acompanyen la imatge del patró.
I este acte de la pujà que dóna inici a la festa és un dels més importants. Per això el que no falta són veïns i devots que se sumen per acompanyar este trasllat. Veïns que acompanyen a la imatge en la processó de pujada… i també que esperen per vore el pas del sant. I és que Sant Sebastià és un sant volgut a la Pobla pels miracles que se li atribueixen.
I a eixos miracles que se li atribueixen a Sant Sebastià són als que s’encomanen aquells que li fan promesa. Una promesa que es manifesta fent la pujà descalç. A Sant Sebastià s’encomanen també els que tenen algun problema de salut. Per això al pas del Sant, el patró es girà cap a les cases on es demana.
I este altre punt és també on es girà al patró. La imatge passa per davant de l’església de la Santíssima Trinitat i Sant Sebastià fa un homenatge a la Verge del Rosari. Des d’ací es reprèn el camí cap a l’ermita. Última part del trajecte i que acabava amb l’entrada de la imatge del patró a l’ermita. Una imatge que junt a la relíquia es posaven a l’altar. Amb tot a punt es donava inici a la missa de Sant Sebastià. Una missa que com cada any presideixen tots els rectors nascuts al municipi. Acabada la missa era el moment de retre homenatge a la relíquia de Sant Sebastià. A l’interior de l’ermita els veïns de la Pobla feien cua per poder besar la custòdia. Un acte que al que se sumen nombrosos devots. Després era el moment de la disparà. Un castell de focs d’artifici des del calvari de l’ermita.
I començava la baixà de Sant Sebastià. Un camí de tornada cap a l’església que es fa precisament en el carrer que porta el nom del patró. Centenars de veïns i devots que omplin el carrer en esta romeria. Una baixà on no falten tampoc les parades en casa dels malalts. I és que com es tradicional Sant Sebastià es gira allà on ho demana la presencia d’algun malalt. Una baixà que tanca un matí de celebració en el primer dia de les festes patronals i on es poden vore els carrers plens de veïns.